Eteriske oljer

Jeg har “oppdaget” doTerra eteriske oljer! Jeg bruker noen dråper i vann, jeg smører noen dråper under fotsålene eller i nakken og jeg har noen dråper i en diffuser. Disse små dråpene kan gi bedre søvn, mer energi, hormonell balanse og bidra til en mer naturlig livsstil og en bedre hverdag. Oljene er fantastiske til å støtte kroppen både både mentalt og fysisk.

Faktisk ble jeg først interessert i oljene til metoden Aromatouch – berøringsterapi med eteriske oljer satt sammen for å støtte ulike områder i kroppen (se egen side om dette).

doTerra familiepakke med eteriske oljer, diffuser, FCO og veggi-caps.

 

Men hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er naturlig aromatiske forbindelser som finnes i blad, bær, frukt, frø, bark, stilker, røtter, blomster og andre deler av planter. Oljene finnes i planteceller eller “kjertler”, enten på oversiden av bladene eller i plantevev. Vanligvis er det en spesiell plantedel i en bestemt plante som inneholder eterisk olje, men det finnes unntak.

Eteriske oljer er veldig rene, føles friske og de blir umiddelbart tatt opp gjennom huden. Rene, uforfalskede eteriske oljer er gjennomsiktige og varierer i farge fra krystall klar til dyp blå. Eteriske oljer er ikke-vannbaserte fytokjemikalier dannet av flyktige organiske stoffer.

doterra eteriske oljer på bord med blomster rundt

 

 

Hvordan brukes oljene?

Oljene brukes hovedsaklig på tre måter: Aromatisk (gjennom nesen), innvortes (gjennom munnen) eller utvortes direkte på huden. Hvis du har luktet på en lavendelplante, en rosmarin/basilikum plante eller en nyskrelle appelsin, så har du i praksis hatt en aromatisk opplevelse.

Aromatisk

Luktesansen vår er et verktøy som kan lokke frem kraftfulle fysiologiske, mentale og følelsemessige responser. Eteriske oljer absorberes raskt gjennom luktreseptorer, som har en direkte link til det limbiske system. Det limbiske system er et område i hjernen hvor de autonome funksjonene blir styrt fra, som f.eks. åndedrett og blodtrykk. Det limbiske systemet styrer også en lang rekke funksjoner som inkluderer følelser, instinkt, atferd og hukommelse. Derfor har eteriske oljer en særlig kraftfull effekt når de brukes aromatisk.

Noen eteriske oljer har oppløftende og styrkende effekt, mens andre gir mer beroligende effekt. Diffusion er en av de enkleste metodene til å bruke eteriske oljer aromatisk. Diffusere som buker kald luft eller vann er ideelle. Men det kreves ikke diffuser for å nyte godt av aromaen til de eteriske oljene.

Du kan oppnå samme effekt ved å ta noen dråper olje i håndflaten, gni hendene sammen og deretter forme de som en kopp du setter opp til nesen.

Tips til aromatisk bruk av eteriske oljer:

 • Ha noen dråper olje på en klut eller lign. som du tar med i bilen
 • Ha noen dråper olje i en sprayflaske med vann og spray over møbler, tepper, gardiner etc.
 • Tilsett noen dråper med olje i klesvasken
 • Naturlige vaskemidler til huset

Innvortes

Noen eteriske oljer er kulinariske og kan brukes som supplement i det daglige kosthold der de kan gi støtte til god helse. Når du drysser kanel på havregrøten, drikker peppermyntete eller har ferske basilikumblader på spaghettien så inntar du faktisk noen flyktige forbindelser fra eteriske oljer.

Eteriske oljer bidrar til mange gode helseeffekter i maten i tillegg til å gi smak og god aroma. Innvortes bruk er en sikker og effektiv måte å bruke oljene på, pga. de sofistikerte fysiologiske prosesser som foregår i kroppen. Når eteriske oljer inntas går de direkte til blodbanen via tarmsystemet, hvor de transporteres ut til resten av kroppen. Eteriske oljer er fettløselige slik at de lett kan transporteres til alle organer i kroppen, også til hjernen.

Sammensetningen av de eteriske oljene er ganske kompleks. Hver bestanddel består av unike biokemiske egenskaper som reagerer med celler og organer på ulike måter. Det er viktig å følge den anbefalte doseringen for å unngå toksisitet.

Tips ved inntak av eteriske oljer:

 • Bruk oljer i mat/til baking i steden for ferske eller tørkede urter/krydder
 • Husk at eteriske oljer er mer konsentrerte enn ferske/tørkede urter/krydder, så start med en liten mengde
 • Ved bruk av de mest konsentrerte oljene er det bedre å ta litt på en tannpirker (dypp i oljen og tilsett etterpå) i stedet for hele dråper
 • Tilsett eteriske oljer til vann, smoothies, melk, te eller andre typer drikke
 • Ha eteriske oljer i en veggie kapsel eller i yoghurt

 

Utvortes på huden

Eteriske oljer er fettløselige og har lav molekulærvekt hvilket gjør at de trenger effektivt gjennom huden. Det gjør utvortes bruk av oljene til en meget effektiv måte å bruke de på. Selvom de absorberes lett gjennom huden er det mange måter å øke absorpsjonen på. Lett massasje øker blodsirkulasjonen på området med eterisk olje og bidrar til økt distribusjon rundt i kroppen. Bruk av en transportolje (f.eks. FCO – Fractionated Coconut Oil) øker også absorpsjonen, spesielt hvis huden er tørr.

Det anbefales også å bruke FCO (eller annen transportolje) til å fortynne den eteriske oljen med for å unngå reaksjon på huden eller beskytte følsom hud. Også når du prøve eteriske oljer for første gang. Den anbefalte fortynningen er oftest en dråpe eterisk olje til tre dråper med transportolje. Det anbefales også å påføre små doser flere ganger om dagen i stedet for én stor dose.

Tips til utvortes bruk av eteriske oljer: 

Effektive steder å påføre olje:

 • Nakke
 • Panne
 • Bryst og mage
 • Armer, ben og føtter

Andre effektive metoder til utvortes bruk av olje

 • Tilsett noen dråper olje til et varmt bad
 • Lag en varm eller kald kompress ved å dyppe et håndkle eller en klut i vann, tilsette eteriske oljer og så legge på det aktuelle område
 • Tilsett olje til din bodylotion eller ansiktskrem før du smører det på huden

Følsomme områder som bør unngås:

 • Enkelte områder i ansikter, f.eks. den tynne huden rundt øynene
 • Øyne og innvendig i ørene
 • Skadet hud

lavendelblomstereng

Slik kan du bestille oljer

Klikk på denne linken så kan du lese mer om hvordan du kan bestille oljer.